Od Nove godine u Crnoj Gori skuplje cigarete, alkohol, kafa i gazirana pića

Bez autora
Oct 13 2011

Od Nove godine povećaće se akcize na cigarete i alkoholna pića. U akcizni sistem uvode se kafa i gazirana pića sa dodatkom šećera. Akciza koje država uzima na ekodizel biće od naredne godine niža dva centa. Međutim, to ne znači da će cijena ekodizela biti niža jer se one formiraju od zavisnosti kretanja na svjetskim tržištima. Niže akcize neće smanjiti priliv novca u budžet jer će od Nove godine ta dažbina biti uvećana za cigarete, alkoholna pića. Uvode se akcize za kafu i gazirane sokove sa dodatkom šećera. Iz Ministarstva finansija su kazali da je motiv za niže akcize neizvjesnost u vezi sa kretanjima cijene nafte na svjetskom tržištu. Vlada je već ove godine jednom snizila akcize za ekodizel, ali se ona odnosila samo na kompanije. Za 20 centi niža je akciza za pekare, prerađivačku industriju, autoprevoznike, građevinarstvo i poljoprivredu.

Od Nove godine u Crnoj Gori skuplje cigarete, alkohol, kafa i gazirana pićaOd Nove godine povećaće se akcize na cigarete i alkoholna pića. U akcizni sistem uvode se kafa i gazirana pića sa dodatkom šećera.

Akciza koje država uzima na ekodizel biće od naredne godine niža dva centa.

Međutim, to ne znači da će cijena ekodizela biti niža jer se one formiraju od zavisnosti kretanja na svjetskim tržištima.

Niže akcize neće smanjiti priliv novca u budžet jer će od Nove godine ta dažbina biti uvećana za cigarete, alkoholna pića.

Uvode se akcize za kafu i gazirane sokove sa dodatkom šećera.

Iz Ministarstva finansija su Dnevnim novinama kazali da je motiv za niže akcize neizvjesnost u vezi sa kretanjima cijene nafte na svjetskom tržištu.

Vlada je već ove godine jednom snizila akcize za ekodizel, ali se ona odnosila samo na kompanije. Za 20 centi niža je akciza za pekare, prerađivačku industriju, autoprevoznike, građevinarstvo i poljoprivredu.

Novim smanjenjem akciza država se odriče dijela prihoda jer ekodizel učestvuje sa 70 odsto u ukupnoj potrošnji goriva u Crnoj Gori, a ovaj put je izbjegnut negativan efekat na budžet, pa će manjak biti nadoknađen.

Od Nove godine povećaće se akcize na cigarete i alkoholna pića. U akcizni sistem uvode se kafa i gazirana pića sa dodatkom šećera.

Kada se sve to sabere i oduzme, u kasi će od akciza biti više 18 miliona eura.

"To je konzervativna procjena", saopšteno je iz Ministarstva finansija za Dnevne novine.

Iz Ministarstva finansija je najavljeno i da će od Nove godine cijene paklica cigareta prosječno rasti između 15 i 17 centi.

Rast cijena cigareta na početku ove godine nije znatno uticao na potrošnju. Prema podacima Ministarstva, prihodi od akciza na cigarete su ove godine 14 miliona eura veći nego prošle.

"Cilj akcizne politike u narednom periodu je da se proizvodi sa dodatkom šećera, masti i soli dodatno opterete“, kažu u Ministarstvu finansija.

Iz Ministarstva finansija su saopštili da nijesu predlagali mjere povećanja poreskih stopa, osim u izolovanim slučajevima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik